Intr-un restaurant, pub sau cafenea, sistemul audio
trebuie sa ofere clientilor o ambianta sonora placuta, relaxanta. Cand spui
sonorizare reusita, de cele mai multe ori faci referire la o instalatie de
sunet care se aude bine si care este adecvata scopului pentru care a fost
cumparata.
Instalatia de sunet fixa sau sonorizarea
ambientala (public address) are la baza o structura simpla si economica: difuzoare, amplificator, eventual mixer si
o sursa audio.
Exemplu de configuratie
pentru un restaurant de circa 80-100mp:
- Un amplificator putere 120Wati
- Un player profesional cu mp3, tuner
digital, intrare usb
- 6 boxe pentru montat in tavan, 20W
fiecare, pe 2 cai (pentru joase si inalte)
Atentie: incintele de tavan au avantajul
difuzarii unui sunet uniform, insa exista varianta montajului de boxe aplicate pe perete acolo unde
locatia nu este prevazuta cu tavan casetat.
Dorian Grigore, Ing. de
sunet in cadrul AMRO Grup, companie
specializata in importul si vanzarea de echipamente
audio, video si lumini profesionale recomanda:
Folosirea difuzoarelor de putere mai mica, dar in
numar mai mare. Alegeti-le in functie de marimea, forma si inaltimea spatiului
ce urmeaza a fi amplificat. NU se recomanda montarea a 1-2 difuzoare(boxe) in colturile
incaperilor, deoarece va crea o senzatie acuta de disconfort: sunetul va fi
foarte puternic langa difuzor si foarte incet la capatul opus. Asezarea
difuzoarelor se va calcula in asa fel incat distributia sunetului sa fie
uniforma, iar receptia sa se intrepatrunda.
Folositi doar echipamente
pe linie de 100V-CC, ca sa faceti economie de cablu si o instalare simpla si
rapida. (pentru economie de cablu si pentru o instalare rapida si simpla)
Daca utilizati PC-ul pentru
a difuza muzica, asigurati-va ca folositi o interfata USB. Specialistul audio Dorian Grigore, AMRO Grup
atentioneaza: "O mare gresala intalnita in restaurante este folosirea
calculatorului fara interfata. Majoritatea folosesc iesirea de casti, o iesire
amplificata (cca.2V si 16 ohmi impedanta) care poate sa distruga
amplificatorul, in cel mai rau caz, sau sa reduca performata sistemului. Pentru
a evita aceste neajunsuri este necesara o interfata USB care transforma
semnalul la parametrii necesari amplificatorului.”
Reglati volumul audio la un nivel mediu, pentru a nu
deranja clientii. Tineti cont ca scopul dvs este sa le oferiti clientilor o
mancare gustoasa si o admosfera relaxanta, un mediu in care oamenii sa poata
socializa si comunica pe un ton normal, placut.
Creati-va un atu, cu o investitie
minima. Pretul unui sistem de sonorizare
ambientala este accesibil, insa pentru un cost concret, cereti o oferta
personalizata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu