luni, 25 ianuarie 2016

3 caracteristici de care sa tii cont atunci cand cumperi orice sistem audio!

 Iata-le, pe scurt: Presiune sonora, frecventa si eficienta 1W/1m – le gasesti in fisa tehnica!

Presiunea Sonora,  exprimata in  SPL (Sound Pressure Level) reprezinta cat de tare se aude un difuzor  pe o anunita frecventa, la o distanta  de  1 m.  Aceasta  variaza foarte mult, in functie de puterea amplificatorului , de eficienta difuzorului si de incinta acustica.



Cum se calculeaza SPL?  Cam asa: la o frecventa standart de 1000 Hzi se masoara presiunea acustica la 1m. Important: cu cat valorile sunt mai mari cu atat se va auzi mai tare.  Sa luam exemplu o incinta acustica care la 1W putere, masurat la 1 metru, dezvolta 97 dB presiune sonora. Pentru a adauga doar  3 dB, la cei 97 existenti, va trebui dublata puterea amplificatorului.  Insa, daca  avem o incinta acustica mai performanta care  déjà dezvolta100 db la 1 m, amandoua  masurate la 1W la 1 m, atunci cea dea doua boxa se va auzi de 2 ori mai tare, la aceiasi putere disipata, fiind mult mai eficienta.


Concluzia: eficienta la 1W /1m este un parametru foarte important cand alegeti un sistem audio fie pentru casa sau instalatii de sonorizare profesionale:  sonorizari de putere sau de public address/sonorizare ambientala.

Citeste si “scara decibelilor” pentru comparatii cu sunetele din viata de zi cu zi.

 


Vrei si alte ponturi? Ai intrebari si cauti o opinie tehnica?
Ma numesc Adrian, sunt pasionat de tehnica audio si iti pot raspunde oricaror intrebari legate de sistemele de amplificare audio si iluminat.
Ma gasesti la Amro Grup: e-mail: adrian@amro.ro, 021 330-36-69 


PACHETE SPECIALE