joi, 8 octombrie 2015

Intensitatea sonora: Cat de tare este prea tare?


magazin muzica


Nu cu mult timp in urma, cativa prieteni ne spuneau ca au fost la un concert. Au plecat inainte de pauza, pentru ca pur si simplu nu au mai putut suporta.

Cat de mult ne afecteaza auzul sistemul de sunet? Aceasta situatie poate depinde de locul unde stam. Daca stam in randurile din fata sau, spre exemplu, zece randuri mai in spate de scena.

Mai mult, am vazut o familie cu un baietel, care venisera la un concert si incercau sa se bucure de muzica. Copilul a tipat tot timpul cat sunetele erau puternice, iar in timpul melodiilor mai silentioase, baiatul a fost linistit.

O regula de baza spune ca, daca ridicati vocea pentru a comunica cu cineva de langa dv. sunteti deja intr-o limita periculoasa de zgomot.

Revenind la discutia concertului, se pare ca sunetele puternice depind in mare masura de tipul muzicii redate si cat de mult o controleaza inginerul de sunet. In timp ce baladele aduc un sunet cald, pentru rock – spre exemplu – este imposibil sa se pastreze sunetele calde. Exista, de asemenea, dilema monitoarelor la scena deschisa. Vocalistii si membrii trupei continua sa solicite ca acestea sa fie mai tare. Toate acestea scapa de sub control, iar publicul incepe sa auda mai multe monitoare de scena decat sistemul de boxe de acasa. Astfel constatam ca dorintele si nevoile imaginate ale echipei au trecut dincolo de posibilitatile si facilitatile echipamentelor lor de sunet. Cumva este numai vina omului de sunet – si el ar trebui sa fie in masura sa controleze “butonul secret” -  si sa faca sa dispara totul. NU!

Cercetatorii au descoperit ca auzul uman este mai sensibil la sunete la aproximativ 3 kHz. La niveluri de asculare foarte blande, auzul nostru este cel mai putin sensibil la sunete de frecventa foarte joasa si mai putin sensibil la sunete de inalta frecventa. De aceea, exista un comutator “intensitate” pe sistemul stereo de acasa. Veti observa ca atunci cand il porniti, sunetul devine un impuls imens in frecventele joase. Reglajele fine ale mixului la diferite instrumente, sau poate o usoara ridicare in EQ frecventa joasa pe aceste canale, pot oferi o imbunatatire semnificativa a sunetului. Aceastea nu vor rezolva totul. Mai tare va suna in continuare mai tare. Daca sistemul dvs. de sunete include subwoofere, se poate dovedi chiar mai usor aceasta “autoritate” a muzicii.

Inginerii de inregistrare stiu de ani de zile despre nivelul de intensitate sonora al semnalelor audio. Studiile arata ca volumul mediu de ascultare stereo este de 85 dB SPL. Deci, inginerul va incerca sa pastreze volumul sau in jurul acestui nivel. In cazul in care producatorul doreste sa se auda foarte tare, inginerul va arata producatorului efectectele negative ale controlului neadecvat al volumului.

Pe de alta parte, daca inginerul amesteca piesele la volume puternice de ascultare si apoi incearca sa asculte la un volum mic, sunetul rezultat are un efect violent.

Amestecarea de volume puternice modifica atât deciziile EQ, precum si optiunile mixte pe care inginerul le face. Acestea sunt bazate pe ceea ce auzim la momentul respectiv.

Va amintiti cand trupele rock au inceput cu sunete tot mai puternice? Se spune ca atunci cand inginerul de sunet transforma sunetele inalte foarte tare, cei prezenti intrau intr-o stare de euforie.

Stiati ca sensibilitatea fiecaruia la sunete puternice este diferita? Sunt persoane care spun ca au crescut intr-o cultura in care nu era ascultata muzica tare,  altora doar le place sunetul foate tare – pur si simplu.

O alta parte a problemei este faptul ca, din moment ce noi toti avem o sensibilitate usor diferita la sunet, toata lumea are o definitie diferita de ceea ce inseamna "tare". Iata un fapt mai putin stiut: aproximativ 2% din populatie prezinta un auz foarte sensibil, care poate fi complet si permanent pierdut in cazul in care acele persoane se expun, pe timp foarte scurt, la un nivel peste normal al presiunii acustice.

Informatii suplimentare despre nivelul de intensitate sonora si scala decibelilor puteti afla din articolul nostru.

Amro Grup dispune de o echipa experimentata, care va poate oferi solutia potrivita si suportul necesar pentru consilierea, proiectarea, instalarea si montarea echipamentelor de sonorizare si lumini profesionale.

Informatii importator sonorizare AMRO Grup, Bucuresti, str. Pelinului nr. 22, et. 2, sector 3, tel. 021.330.36.69/ 0745.097.264,vanzari@amro.ro, www.amro.ro – proiectare, consiliere, garantie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PACHETE SPECIALE