marți, 22 septembrie 2015

Sisteme de sonorizare: Opinii diverse despre calitatea sunetului

sisteme audio, sisteme audio complete, sonorizare, difuzoare, difuzoare profesionale, boxe active, vand boxe active, boxe wireless, boxa portabila, statie audioboxa activa,

Cand discutam despre acustica unei camere, schimbul de opinii poate deveni un subiect sensibil – definitiile de "corect" sau "adecvat" pot depinde in mare masura de gusturile muzicale ale ascultatorilor. Deciziile luate de acestia sunt semnificative din punct de vedere al costurilor si al experientei, potrivit articolului lui Pat Brown – “Explicatii pentru varietatea de opinii exprimate cu privire la calitatea sunetului”.

Cu toate acestea, nu toate aspectele sunetului sunt atat de subiective din partea auditoriului. Camerele mari necesita un sistem de sunet, iar criteriile de performanta sunt universal acceptate. Este bine de stiut ca toate sistemele de sunet de calitate trebuie sa:

1) ofere o acoperire a sunetului pe toata suprafata auditiei;
2) asigure  intensitatea adecvata inainte sa fi constatat o distorsiune;
3) asigure intensitatea adecvata inainte de a primi feedback-ul acustic;
4) sa fie usor de inteles;
5) reproduca surse muzicale cu claritate si fidelitate adecvate.

Exista numeroase alte criterii care pot fi folosite pentru a aprecia un sistem de sunet, dar acestea sunt cele care se negociaza cel mai mult.

Pentru un sistem existent, putem determina chiar cu ajutorul publicului daca sistemul de sunet indeplineste aceste criterii. Ascultati-le opiniile! Daca veti auzi nemultumiri ca: “Nu pot sa aud cand stau acolo...” sau “Nu pot sa inteleg cuvintele...”, “De ce scartaie atat de mult sistemul de sunet si are un sunet strident?”, de multe ori inseamna ca acel sistem incalca una sau mai multe criterii din cele prezentate in aceasta postare.

Cele mai multe dintre aceste probleme pot fi urmarite la traductoarele sistemului. Un traductor (electro-acustic) este un dispozitiv care transforma energia de la o forma la alta. Cele doua tipuri de traductoare intr-un sistem de sunet sunt microfoanele si difuzoarele.

Microfonul transforma energia acustica in energia electrica. Semnalul electric trece prin sistemul electric in drum spre difuzor, care converteste semnalul electric inapoi intr-un semnal acustic. Astfel, semnalul acustic ajunge prin aer la urechile ascultatorilor.

Atat semnalele electrice cat si cele acustice sunt vitale pentru functionarea sistemului.  Intre microfoane si difuzoare, cele mai importante in ce priveste investitia, sunt – difuzoarele. Ele au o mare importanta pentru acustica unei camere si performanta sunetului.

Prin urmare, pentru un sistem de mare fidelitate - pozitionarea optima a difuzoarelor se poate concepe doar cu difuzoarele in fata pozitiei de ascultare. Aceasta, din punct de vedere acustic. Dupa tipul difuzoarelor, ele sunt: tweeter (difuzor de frecvente inalte), difuzor de frecvente medii, mid-bass (de frecvente joase) si subwoofer (de frecvente sub-joase).

Performanta slaba a multor sisteme de sunet  poate fi urmarita direct la difuzoarele plasate intuitiv, fara a tine seama de legile fizicii, ale interctiunii dintre acustica si multiplele surse de sunete. Cand difuzoarele sunt plasate in imediata apropiere, acestea formeaza o paleta, care poate placea sau nu.

Ca si in alte probleme de inginerie, de selectie si plasare a difuzoarelor este o chestiune de compromisuri. Imbunatatirile aduse intr-un aspect al performantei pot fi in detrimentul altor referinte pentru performanta. De exemplu, adaugarea difuzoarelor suplimentare pentru a acoperi zone de relaxare poate reduce calitatea sunetului in alta parte a camerei.

Selectia si plasarea difuzoarelor este o sarcina pentru un profesionist al echipamentelor de sonorizare si acesta va poate aduce informatii pretioase de consultanta pentru sistemul audio si acustica incaperii.

Retineti, ca fiecare sistem de sonorizare este unic, echipamentele se aleg in functie de caracteristicile spatiului (marime, destinatie, limitari de ordin tehnic), preferinte si buget.

Informatii despre echipamente audio PRO gasiti si pe www.amro.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PACHETE SPECIALE